Η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση μέσα στον Γενάρη το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, με τον τίτλο “Ελεύθερο Πανεπιστήμιο” το οποίο υψώνει νέα, άδικα τείχη στο λαό και τη νεολαία, στη μόρφωση των παιδιών μας.
Ήδη οι γονείς είναι αντιμέτωποι με ένα πανάκριβο σχολείο, που μετράει τις ανάγκες των παιδιών σαν κόστος, που είναι ένας ατέλειωτος εξεταστικός μαραθώνιος. Τώρα επιδιώκουν ακόμα περισσότερο τα «αυστηρά κριτήρια» της τσέπης μας να είναι αυτά που θα κρίνουν αν το παιδί μας θα σπουδάσει ή όχι. Κάποιοι λίγοι θα αγοράζουν πτυχία ενώ οι υπόλοιποι θα αντιμετωπίζουν το άγχος των πανελλαδικών εξετάσεων, την ελάχιστη βάση εισαγωγής και πολλά ακόμα εμπόδια.
Εκτός από την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, υποβαθμίζεται και η αξία των πτυχίων των δημόσιων πανεπιστημίων. Όταν ήδη το πτυχίο δεν εξασφαλίζει την εργασία στο επάγγελμα σπουδών με δικαιώματα, με 1/3 πτυχιούχους να ετερο-απασχολούνται και ¼ να είναι άνεργοι, οι νέες κατηγορίες αποφοίτων στο ίδιο επάγγελμα θα έχουν δεδομένες συνέπειες: πιο πολλοί άνεργοι, πιο πολλοί ετερο-απασχολούμενοι, πιο μεγάλη δυνατότητα για την εργοδοσία να «βρίσκει» τον «κατάλληλο» σε «συμφέρουσα τιμή».
Τα αποτελέσματα της «απελευθέρωσης» διαφόρων τομέων από το κράτος, τα ζούμε όταν πληρώνουμε διόδια στους αυτοκινητόδρομους, τις πανάκριβες σιδηροδρομικές και αεροπορικές μεταφορές, όταν παίρνουμε τους λογαριασμούς του ρεύματος, όταν αρρωσταίνουμε εμείς ή τα παιδιά μας.
Το δημόσιο πανεπιστήμιο για να «ανταγωνιστεί» τα ιδιωτικά θα γίνεται όλο και πιο ακριβό για τους φοιτητές και τις οικογένειες τους, όλο και πιο φθηνό για το κράτος, θα στρέφεται στους τομείς και τις λειτουργίες του, που φέρνουν έσοδα, απαξιώνοντας τελείως τις όποιες παροχές υπήρχαν μέχρι σήμερα.
Οι μόνοι κερδισμένοι από το νομοσχέδιο είναι οι κολεγιάρχες από την πώληση πτυχίων, το κράτος από την περικοπή δαπανών για την παιδεία αλλά και οι εργοδότες μας. Οι απόφοιτοι-μελλοντικοί μας συνάδελφοι θα είναι πολλών ταχυτήτων, συμπιέζοντας προς τα κάτω τα εργασιακά δικαιώματα των αποφοίτων. Ιδιαίτερα στον κλάδο της πληροφορικής, το νομοσχέδιο, εκτός των άλλων, έρχεται να πατήσει στην εκφρασμένη «ανησυχία» των εργοδοτών μας για το πώς θα βρουν πολυάριθμο φθηνό εργατικό δυναμικό.
Η εκπαίδευση για λίγους – για όσους έχουν να πληρώσουν – ανήκει σε προηγούμενους αιώνες!
Αυτό που πραγματικά έχουμε ανάγκη, για μας και τα παιδιά μας, είναι το αποκλειστικά δημόσιο, πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο, που θα διασφαλίζει υψηλού επιπέδου σπουδές και θα ενσωματώνει στο πτυχίο την δυνατότητα πλήρους πρόσβασης στο επάγγελμα.
Η αγανάκτηση να γίνει αγώνας για να μην περάσει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια!
Διεκδικούμε:
-Απόσυρση του νομοσχεδίου-αντιδραστική τομή!
-Όχι στα ιδιωτικά-μη κρατικά πανεπιστήμια- όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16
-Καμία σκέψη αναθεώρηση του άρθρου 16
-Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές
-Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων-Πτυχία που κατοχυρώνουν την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα
-Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια
Το ΣΕΤΗΠ απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους να ενώσουμε τις φωνές μας με τους φοιτητικούς συλλόγους, τους συναδέλφους μας φοιτητές, τα σωματεία εκπαιδευτικών για να μην περάσει το απαράδεκτο νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια.
Στις 11 Γενάρη συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο των φοιτητικών συλλόγων στη Θεσσαλονίκη στις 12 το μεσημέρι στην Καμάρα.